Hoe kies je een matras: de complete gids

In overzichtelijke stappen de perfecte matras vinden

Rusteloze nachten omdat je de perfecte matras maar niet kan vinden? Wij hebben de volgende matrasgids gemaakt om dit besluitvormingsproces voor jou makkelijker te maken.

 

Inhoud

  1. Leeftijd matras
  2. Type matras
  3. Budget
  4. Stevigheid
  5. Slaaphouding
  6. Lichaamsgewicht

1. Hoe oud is jouw matras?

De leeftijd van jouw matras speelt een grote rol bij het kiezen van een nieuwe. Als algemene vuistregel geldt dat als je matras ouder is dan 8 jaar, het waarschijnlijk geen slecht idee is om te overwegen om een ​​nieuwe te kopen. Deze regel geldt echter niet voor alle matrassen. Er zijn er zeker die in staat zijn om langer dan 8 jaar goed dezelfde kwaliteit te leveren. De beste manier om een ​​oordeel te vellen, is terug te voeren op jouw slaappatroon.

Als je rusteloos bent, wakker wordt met pijn, niet de hele nacht door slaapt of je je gewoon niet goed uitgerust voelt, is het misschien tijd om je matras te vervangen.

 

Tips voor kiezen matras - Matrassenwinkel Ternat

2. Welk type matras heb ik nodig?

Het type matras dat een persoon nodig heeft, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Met zoveel variaties in matrastypen, is dit vaak de moeilijkste keuze om te maken. Geen zorgen, hieronder hebben we de meest voorkomende soorten matrassen opgesplitst om jouw onderzoek en selectie een beetje makkelijker te maken.

Traagschuim

Deze matrassen bestaan alleen uit traagschuim. Traagschuimmatrassen staan ​​bekend om hun geweldige ondersteuning, drukverlichting en het overnemen van lichaamscontouren. Historisch gezien heeft traagschuim een ​​slechte reputatie als ‘slapende hitte’. Veel nieuwere, geavanceerdere traagschuimen zijn echter ontworpen met superieure koelingseigenschappen, waardoor een veel koelere matras ontstaat dan bij traditionele traagschuimen.

Geschikt voor: slapers die een geweldige drukverlichting en ondersteuning willen. Je wordt geknuffeld door je matras. Er is een breed spectrum aan schuimen die geclassificeerd zijn als “traagschuim” en niet alle schuimen zijn hetzelfde. Traagschuim is een goede optie voor slapers die een meer uitgesproken ‘knuffel’ willen dan veel hybride- of latexmatrassen bieden.

 

Latex

Deze matrassen zijn uitsluitend gemaakt van latexschuim en staan ​​bekend om hun verkoelende eigenschappen en comfort. Latex staat bekend om zijn grote reactievermogen, comfort, veerkracht en verkoeling.

Geschikt voor slapers die een geweldige veerkracht, verkoeling en reactievermogen willen. Bovendien goed voor slapers die schuim willen, maar weg willen blijven van de uitgesproken ‘knuffel’ die vaak horen bij traagschuimmatrassen.

 

Binnenvering

Dit is een van de meest populaire en meest gebruikte matrastypes. Spiraalmatrassen (ook bekend als binnenveringsmatrassen) hebben een of meer lagen springveren (meestal staal) die de steun en het comfort bieden. Naarmate de technologie vordert, veranderen het aantal, de typen en de lagen van veren. Een groter aantal veren betekent doorgaans meer comfort en ondersteuning.

Dit is ideaal voor slapers die een meer traditioneel spiraal- en veergevoel, geweldige veerkracht, koeling en sterke randondersteuning willen.

 

Bovenmatras

Toplaagmatrassen, die in een reeks categorieën vallen (spiraal, latex, geheugen, hybride, enz.), zijn gemaakt van een laag zacht materiaal die in de hoes is gevuld of genaaid. Dit heeft als doel om extra comfort en zachtheid voor de slaper toe te voegen.

Een bovenmatras is perfect voor slapers die de voorkeur geven aan een zachter en meer kussenachtig comfort. Als je zoekt naar een wolkachtige vorm van ondersteuning en comfort, bieden de meeste bovenmatrassen uitkomst.

 

Hybriden

Deze matrassen zijn gemaakt van een combinatie van schuim- en spiraallagen en zijn meestal ontworpen om bepaalde voordelen te maximaliseren en tegelijkertijd bepaalde nadelen te minimaliseren. Een latex + traagschuimhybride kan bijvoorbeeld een geweldige veerkracht, verkoeling en reactievermogen leveren via de latex, maar ook een grote drukverlichting en ondersteuning bieden door het traagschuim.

Het beste voor slapers die het beste van alle werelden willen. Geweldige veerkracht, ondersteuning, comfort en verkoeling. Een goede allround optie die een uitgelezen keuze is voor de meeste slapers.

 

Matrassenwinkel Brussel-Ternat

3. Wat is jouw budget?

Een budget varieert van persoon tot persoon. Nog maar een paar jaar geleden was de enige echte optie om ofwel te veel te betalen voor een middelmatige matras, of heel veel betalen voor een waarlijk goed matras dat een leven lang meeging. Een tussenoptie leek niet te bestaan. Meubelen De Keizer en soortgelijke meubelwinkels helpt daar verandering in te brengen. Met zoveel bedrijven die uitzonderlijke matrassen bouwen tegen eerlijke en redelijke prijzen, kunnen consumenten een bescheiden budget vaststellen en een geweldig bed krijgen.

In deze branche betekent meer geld niet altijd een betere matras. De prijsstelling van matrassen is soms dramatisch hoog, vaak met ridicule winstmarges voor de winkels. Laten we daar verandering in brengen!

Stappen voor het kiezen van je matrasbudget:

Prijs is niet hetzelfde als kwaliteit – Onthoud dat de prijs van de matras niet altijd de kwaliteit aangeeft.

Budget van € 800 is ideaal – Ik raad een startbudget aan van ongeveer € 800. Deze prijs plaatst je in het luxueuze deel van de matrassenmarkt en biedt je een groot aantal opties.

Verhoog het budget iets voor kingsize matrassen – Als je een zeer grote matras wilt, kan je overwegen je budget te verhogen tot € 1250. Dit geeft je meer keuzes, vooral voor de duurdere markt.

Ga niet ultra-goedkoop – Geef niet minder dan € 450 uit voor een tweepersoonmatras van queensize formaat. Prijs is geen perfecte indicator voor kwaliteit, maar als je niet minstens € 450 uitgeeft, krijg je waarschijnlijk een lagere kwaliteit, een lagere duurzaamheid en een hogere toxiciteit in een matras.

Betaal voor kwaliteit – Onthoud dat deze matras 8 tot 10 jaar meegaat. Een 10-jarige matras van € 800 komt neer op € 0,23 / dag. Beknibbel niet op je matras! Jouw gezondheid en slaap zijn veel meer waard dan een paar centen per dag.

4. Welke stevigheid heb je nodig?

Stevigheid is hoe hard of zacht een matras aanvoelt. De meest voorkomende vraag die we bij Meubelen De Keizer krijgen, is “hoe stevig is deze matras?” Dit is ook een van de moeilijkst te beantwoorden vragen. Het gevoel en de stevigheid van een matras hangt af van jouw definitie van zacht, medium en stevig. Het is erg subjectief. Bovendien spelen jouw lichaamstype, gewicht, grootte en andere factoren een rol bij het gevoel.

Vaak verwarren consumenten ondersteuning met stevigheid. Een matras die een goede ondersteuning biedt, betekent simpelweg dat hij jouw wervelkolom goed uitgelijnd houdt zonder dat er drukpunten ontstaan. Als een matras niet voldoende ondersteuning biedt, word je hoogstwaarschijnlijk pijnlijk wakker. Stevigheid heeft meer te maken met hoe comfortabel een matras in eerste instantie aanvoelt. Of het nu hard of zacht is, de optimale stevigheid gaat hand in hand met comfort.

De stevigheid van een matras wordt vaak gemeten op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 heel zacht is en 10 zeer hard. Het hardheidsniveau dat de voorkeur geniet van de meeste slapers valt tussen de 4 en 7.

 

5. In welke houding slaap je?

Zij, rug, buik of een klein beetje van elk. Iedereen slaapt op zijn eigen, unieke manier. Het grote probleem … de meeste mensen zoeken niet goed genoeg naar een matras die hun slaapstijl ondersteunt. Elke slaaphouding heeft zijn eigen specifieke behoeften en ideale stevigheid.

Zij

Slapers die op hun zij liggen, blijven niet altijd in dezelfde positie. Vaak roteren ze van beide benen recht, naar een recht en een gebogen been, naar beide benen gebogen. Met deze constante verandering hebben zijslapers een matras nodig met een zachte tot gemiddelde stevigheid, meestal iets tussen de 3 en 6 op 10 (waarbij 10 de meest stevige is). Een zachte matras met veel ondersteuning verlicht drukpunten in je nek en rug.

Rug

Stevigheid en ondersteuning zijn beide van cruciaal belang voor rugslapers. Een matras die te zacht is, veroorzaakt drukpunten op de slaper en geeft niet de juiste hoeveelheid tegendruk die hij nodig heeft. Bovendien, als het bed de slaper niet ondersteunt, zal de ruggengraat uitgelijnd zijn, wat kan leiden tot langdurige rugklachten. De ideale matrasstevigheid is er een die voldoende zachtheid biedt om drukpunten te elimineren, maar toch een goede ondersteuning heeft. Gewoonlijk is een stevigheidsniveau in het bereik van 4 tot 7 (waarbij 10 het meest stevig is) geschikt.

Buik

Bij het zoeken naar een nieuwe matras staat ondersteuning op nummer één prioriteit. De romp zal de meeste druk uitoefenen op de matras voor buikslapers. Om deze reden hebben ze een matras nodig die gelijke ondersteuning biedt over hun hele lichaam. Als het middengedeelte naar het midden van de matras zakt (omdat de matras te zacht is), zal de slaper een kromming van de wervelkolom zien, waardoor lage rugpijn en andere problemen ontstaan.

Buikslaper moeten zo vlak en recht mogelijk liggen ten opzichte van het oppervlak van de matras. Zelfs zoiets eenvoudigs als een hoog kussen kan de wervelkolom uit de lijn brengen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Doorgaans hebben buikslapers een matras nodig in het bereik van 5 tot 7 (waarbij 10 het stevigst is) met enkele uitschieters die een iets hard of zachter gevoel vereisen (respectievelijk een 4 of 8).

 

Matrassenwinkel Ternat-Brussel

6. Hoeveel weeg je?

Gewicht lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het kan cruciaal zijn bij het kiezen van een matras. Het wegzakken, aanvoelen, afkoelen en ondersteunen van elke matras wordt sterk beïnvloed door hoeveel je weegt en jouw lichaamstype.

Afhankelijk van jouw gewicht en lichaamstype heb je misschien een specifiek type matras of stevigheid nodig om het ideale gevoel en de ondersteuning te creëren die je lichaam nodig heeft. Er is geen perfecte formule of “beste” matras voor iedereen. Wij hebben de volgende richtlijnen gegeven om je te helpen jouw gewicht en voorkeuren af ​​te stemmen op de ideale matras:

Je weegt 68 kilo of minder en wilt een medium gevoel (5-7) – Lichtere slapers zinken niet zo diep in de matras en dit kan matrassen met een dichtere bovenlaag niet zo comfortabel maken. Universele comfortmatrassen passen uitstekend bij deze slapers. Als je lichter bent, raden we meestal aan een matras te kiezen met een hardheid van 0,5-1 onder wat ze denken dat ze echt nodig hebben. Dit komt doordat het meeste gevoel van gemiddelde stevigheid wordt beoordeeld op basis van een gemiddelde slaper (81 kilo).

Je weegt 68 tot 90 kilo en wilt een medium gevoel (5-7) – Je hebt geluk, want de meeste matrassen op de markt zijn voor jouw vereisten gemaakt. Alles in het universele comfortassortiment of elke matras die wordt gekenmerkt als medium, medium stevig, luxe stevig of met een beoordeling van 5-7 op 10, zal zeer waarschijnlijk goed zijn voor jou.

Je weegt 90 kilo of meer en wilt een gemiddeld gevoel (5-7) – Zwaardere slapers oefenen meer druk uit op de matras, dus daar moeten we de matras op afstemmen. Zoek naar matrassen met een comfortlaag van minimaal 10 centimeter. Dit zorgt voor consistente ondersteuning en comfort voor jouw formaat. Als je extreme koeling nodig hebt en / of je hebt een matras nodig met uitzonderlijke randondersteuning, dan zul je waarschijnlijk luxe binnenvering / veer-op-veer matrassen moeten overwegen. Als deze behoeften niet zo belangrijk voor je zijn, kun je je meer concentreren op de schuimmatrassen die jouw lichaamsvorm goed aannemen.

Je weegt 68 kilo of minder en wilt een zacht gevoel (3-4) – Als lichtere slaper heb je het voordeel dat je niet zo diep wegzakt in schuimmatrassen. Dit stelt je in staat om het wolkachtige comfort te krijgen waarnaar je op zoek bent, maar zonder overdreven ‘geknuffeld’ te worden of hitte vast te houden. Matrassen die worden gekenmerkt als zacht, pluche, pluche zacht of in het bereik van 3-4 van de 10 zijn goede opties.

 

Matras kopen Ternat-Brussel - Matrassenwinkel

 

Je weegt 68 tot 90 kilo en wilt een zacht gevoel (3-4) – Jouw behoeften zijn vergelijkbaar met lichtere slapers in dit gebied. Als je dichter bij de 68 kilo komt dan bij de 90 kan je dezelfde regels volgen als de slapers die 68 kilo of minder wegen. Als je dichter bij de 90 kilo komt, moet je rekening houden met de toegenomen knuffel en verzakking van de matras. Zachtere matrassen hebben al een verhoogde mate van knuffelen en zinken. Voor zijslapers kan dit ideaal zijn, echter voor veel rugslapers en bijna alle buikslapers zal dit voor een negatieve situatie zorgen wat betreft de ondersteuning van de matras.

Je weegt 90 kilo of meer en wilt een zacht gevoel (3-4) – Dit is een van de moeilijkst te vinden matrascombinaties. Zwaardere slapers zinken al dieper in de matras en zachte matrassen versterken dit verder. Een matras die als zacht is aangemerkt, zorgt voor een dramatische verzinking voor zwaardere slapers. Het is ongelooflijk belangrijk om een ​​matras te vinden die nog steeds een goede diepe compressieondersteuning biedt. Dit betekent minimaal tien centimeter comfortschuim, wat meestal alleen te vinden is in matrassen die dertig centimeter of dikker zijn. Als je de opties voor schuimmatrassen niet leuk vindt, dan is een binnenveringsmatras met zachte bovenmatras een optie. Ze bieden geweldige diepe compressieondersteuning, maar kunnen nog steeds het zachte gevoel geven waarnaar je op zoek bent.

Je weegt maximaal 90 kilo en wilt een stevigere matras (8-9) – Stevigere matrassen zijn iets gemakkelijker te analyseren, vooral omdat er een kleinere mate van variatie is. Je hebt minder te maken met de ‘knuffelfactor’, de verkoeling, de contouren, et cetera. Een stevigere matras laat slapers op het oppervlak van de matras drijven, in tegenstelling tot wegzakken (zoals bij veel schuimrubberen matrassen). Lichtere en gemiddeld zware slapers die een stevig gevoel willen, moeten op zoek gaan naar matrassen die worden gekenmerkt als stevig of in de schaal 8 tot 9 vallen.

Je weegt 90 kilo of meer en wilt een steviger gevoel (8-9) – Aangezien je een beetje zwaarder bent, moet je de beoogde stevigheid naar boven aanpassen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een matras die een 8 van de 10 is, betekent dit dat je naar matrassen moet zoeken die in het bereik van 8,5 tot 9 vallen. Voeg 0,5 tot 1 punt toe. Dat gezegd hebbende, willen we je verzoeken om voorzichtig te zijn als je boven de 9 op de hardheidsschaal gaat. Dat voelt hetzelfde als slapen op de grond.

Wil je jouw droommatras ontdekken?

Natuurlijk mag je altijd in onze meubelwinkel in Ternat onze bedden, matrassen en boxsprings komen testen. Dat is gratis en vrijblijvend. Had je hierbij graag wat hulp? Boek een gratis Design Date met onze interieuradviseur. Hij helpt jou de ideale matras kiezen.

Boek een Design Date

De Keuze van De Keizer

Zoek jij de ideale matras? Laat je verrassen door de Keuze van De Keizer.

Schenk een CADEAUCHEQUE

info / bestel »

Ontdek onze Design Date

ik wil een design date »

  • Nederlands
  • Frans
  • Engels