Je tweede verblijf inrichten: waar moet je op letten?

Praktische tips

Waarom een goed gekozen interieur belangrijk is

Ongeacht of jouw vakantiewoning in de Ardennen, in Blankenberge of op Curaçao staat, een goed gekozen interieur zorgt ervoor dat jouw vakantiewoning beter zijn doel bereikt. En dat doel is natuurlijk: jou en je dierbaren een fijne vakantie bezorgen.

Om de juiste keuze te maken, moet je nadenken over enkele essentiële aspecten:

 • Hoe onderhoudsvriendelijk moet het interieur zijn? Dit is vooral belangrijk wanneer je de vakantiewoning ook wilt verhuren.
 • In welke interieurstijl moet de woning worden ingericht? Wil je een Scandinavische inrichting, een modern interieur, of iets heel anders?
 • Hoeveel budget heb je ter beschikking? Hoe wil je dit budget verdelen over de verschillende kamers?

Het kiezen van een interieur voor je tweede verblijf kan een uitdaging lijken, maar geloof ons: het valt mee. Maar dan moet je wel van tevoren je huiswerk doen zodat je goed voorbereid in de meubelwinkel aankomt.

Mogen wij jouw huiswerk zijn? Wij geven stof tot nadenken voor iedereen die zijn buitenverblijf wil inrichten.

 

Wil je het tweede verblijf verhuren?

Veel mensen kiezen ervoor om hun vakantiewoning voor een deel van het jaar te verhuren. Dat is slim, want op die manier verdien je een deel van de investering terug.

Wanneer je de vakantiewoning ook verhuurt, moet je de woning echter anders inrichten dan wanneer jij de enige gebruiker bent:

 • Een tweede verblijf dat verhuurt wordt moet een onderhoudsvriendelijk interieur hebben. Je kiest daarom bijvoorbeeld niet voor helderwitte kussentjes op de zetel, want daarop zie je iedere vlek. Beter kies je voor kleuren waarop vlekken niet opvallen. Een patroon kan er ook voor zorgen dat vlekken niet zichtbaar zijn. Natuurlijk moet het verblijf na ieder gebruik gekuist worden, maar het zou zuur zijn wanneer je complete meubelstukken moet vervangen iedere keer wanneer iemand er cola of wijn op knoeit.
 • Plaats geen fragiele voorwerpen in een tweede verblijf dat verhuurt wordt. Spelende kinderen zakken makkelijk door wankele stoelen, en een breekbare vaas is snel omgestoten. Kies daarentegen voor solide meubelen en plaats alleen accessoires die tegen een stootje kunnen.
 • Let ook op de stoffen die je gebruikt. Hoogpolige tapijten zijn fijn voor de voetjes, maar moeilijk schoon te maken.

Hieronder vind je voorbeelden van items om te illustreren wat we bedoelen.

Ontdek onze zetels

Geschikt of niet geschikt?

We vergelijken enkele meubelen en accessoires met elkaar om te zien of ze passen in een vakantiewoning die verhuurd wordt.

Niet geschikt

Een wit hoogpolig tapijt is lastig te kuisen, dus niet geschikt voor een tweede verblijf dat verhuurd wordt.

 

Wél geschikt

Een tapijt met patronen en kleurtinten is makkelijker te kuisen, en eventuele vlekken die je er niet uit krijgt vallen niet op.

 

Niet geschikt

Een fragiele bijzettafel is ongeschikt voor een verhuurd vakantiehuis. Wanneer iemand erop gaat zitten, zakt hij erdoor.

 

Wél geschikt

Een stevige bijzettafel is beter. Ook wanneer een huurder erop zou zitten, dan kan dat geen enkel kwaad.

 

Niet geschikt

Een vaas ziet er elegant uit, maar een klein stootje is genoeg om hem te doen breken. Geen goede keuze dus.

 

Wél geschikt

Veiliger is het om accessoires aan de muur te hangen, zoals een replica van een schilderij. Muurornamenten gaan minder snel kapot.

Een neutrale inrichting

Laatste tips wat betreft het verhuren van je vakantiewoning:

 • Kies een redelijk neutrale inrichting. Niet iedereen kan een specifieke uitgesproken interieur waarderen. Als je zoveel mogelijk huurders wil interesseren voor jouw vakantieverblijf, vermijd je best de extremen. Nep-gouden deurklinken door het hele verblijf en discoballen in iedere kamer? Het is oké als jij daarvan houdt, maar het zou huurders kunnen afschrikken.
 • Plaats geen dure objecten in het tweede verblijf. Wanneer iets vervangen moet worden, wil je het tegen minimale kosten kunnen vervangen. Neem daarom betaalbare meubelen met designeruitstraling, zoals de meubelen die De Keizer verkoopt.
 • Zet geen emotioneel waardevolle items in de vakantiewoning. Een dierbaar erfstuk van je grootouders is onvervangbaar wanneer het beschadigd zou raken; laat het daarom thuis.

Bekijk alle accessoires

Op welke locatie staat de vakantiewoning?

De locatie van het tweede verblijf bepaalt voor een deel welke meubelstukken je nodig hebt. Staat jouw vakantiewoning aan de Spaanse kust, dan heb je waarschijnlijk minder kastruimte nodig dan in de Alpen; de winterkleding die doorgaans veel plek inneemt hoeft immers nergens opgeslagen te worden.

Ook bepaalt de locatie welke interieurstijl (naar onze mening) het meest geschikt is voor jouw vakantiewoning. Natuurlijk ben je vrij om hiervan af te wijken, maar onze ervaring heeft ons geleerd dat je voor de volgende locaties het beste bepaalde stijlen gebruikt:

 • Vakantiewoning aan de Belgische kust inrichten: Kies voor rustiek. Breng de duinen in je interieur met gerecycleerd hout. Dat mogen ook nieuwe meubelen zijn die ogen alsof ze van verweerd hout zijn gemaakt. Gebruik een royale hoeveelheid jampotten die je benut als drinkglazen, vazen en opslagplaats voor droge voeding. Werk het interieur af met wilde bloemen, schelpen, jute en duingras.
 • Vakantiewoning aan de Mediterraanse kust inrichten: Onze favoriet voor warme bestemmingen is een strak modern interieur. Breng het gevoel van een mondaine badplaats naar binnen met lichte kleuren voor muren en vloeren, en minimalistisch gebruik van meubelen en decoraties.
 • Vakantiewoning in het bos inrichten: Hierbij past een warme, landelijke stijl. Ga voor robuuste meubelen en decoraties van natuurlijke materialen. Breng de natuur je tweede verblijf in. Een koeienhuid op de vloer en een flinke stapel brandhout in de hoek mogen zeker niet ontbreken!
 • Vakantiewoning in de stad inrichten: In een stedelijke omgeving komen zowel een moderne inrichting als een Scandinavische inrichting helemaal tot hun recht. Dankzij de rust die deze interieurstijlen uitstralen, creëer je een kalmerende oase in de stadse drukte.

Een blikvanger is altijd een goed idee

Het is fijn om op vakantie een gevoel van luxe te ervaren. Daarom is het cruciaal om een luxegevoel te creëren door een indrukwekkende blikvanger toe te voegen aan het interieur. We zijn realistisch: echte designmeubelen zijn onbetaalbaar. En mocht je jouw vakantiewoning verhuren aan vreemden, dan wil je niet dat ze jouw originele Mies van der Rohe-zetel beschadigen.

Daarom kiest je best voor kwalitatief hoogwaardig design in een meer betaalbare vorm. Meubelen De Keizer heeft honderden designmeubelen in aanbod die geïnspireerd zijn door befaamde ontwerpers. Deze meubelen zijn niet alleen duurzaam (en dus ideaal voor een vakantiewoning), maar ook heel betaalbaar!

Hoe begin je eraan?

Goed, je hebt een vakantiewoning gekocht. En die vakantiewoning moet ingericht worden. Hoe ga je nu concreet van start?

Allereerst is super dat je dit artikel leest. Je inlezen op het internet is een perfect begin. Speur verschillende interieurwebsites af op zoek naar inspiratie en tips.

Stap vervolgens een binnen bij een paar meubelwinkels. Bekijk hun aanbod kritisch. Ontdek voor jezelf of hun artikelen passen bij jouw smaak.

Vraag ook naar hun leveringsvoorwaarden. Want het zou fijn zijn als je jouw meubelen tot aan de deur van jouw vakantiewoning kan laten bezorgen. (De leveringsvoorwaarden van De Keizer vind je hier.)

Onze interieurstylisten geven jou graag het volgende advies:

Houd een lijst bij met ideeën en eisen voor jouw interieur. Noteer van iedere meubelwinkel die je bezoekt welke items ze kunnen bieden, en welke niet. Vergelijk hun prijzen.

Had je graag wat hulp bij het samenstellen van jouw droominterieur? Boek een gratis en vrijblijvend een Design Date met onze interieuradviseur!

Lees alles over de Design Date

Kamers onder de loep

Hoe richt je de woonkamer, slaapkamer, eetkamer en kinderkamer in van jouw vakantiewoning? Laat je inspireren door de onderstaande designconcepten, waarmee je een specifieke kamer direct omtovert in een prachtig vakantieparadijs.

Wij wensen je alvast veel plezier met het inrichten van jouw tweede verblijf. Laat je het ons weten als we iets voor je kunnen doen?

Eetkamer Brooklyn

Een warme eetkamer met veel hout

Kies je optie

salon DORA

Verkrijgbaar in diverse manieren van opstelling

Een comfortabel topstuk

Kastenprogramma Columbus- NOLTE

Kamerbreed voor de moderne slaapkamer

Op maat maakbaar

Jeugdkamer Frodo

Vriendelijk en eigentijds

De ideale kinderkamer

De Keuze van De Keizer

Mooie meubelen en accessoires nodig voor jouw tweede verblijf? Laat je verrassen door de Keuze van De Keizer.

Donnez un cheque CADEAU !! ?

INFO / commander »

 • Néerlandais
 • Français
 • Anglais